Missförstånd

Satt och kollade igenom mina egna inlägg ikväll (värsta egot) och kom till där jag skrev packet istället för paket, inte bara 1 eller 2 gånger, utan alla gånger skrev jag packet. Maken informerade mig om att så heter det inte och det vet jag ju men modersmålet sitter i ryggraden om man säger.

Jag skall berätta för er att det inte alltid är så lätt att vara icke svensk, ni med era konstiga ord. När jag flyttade till Sverige för drygt 30 år sedan blev jag efter några dagar sittande själv i en liten 2:a i ett jättekomplex. Maken reste mycket och där satt jag utan jobb, utan vänner och framför allt utan min familj.

Det ville sig inte bättre än att jag efter 1 vecka i Sverige fick fruktansvärda magsmärtor och det var ju bara att knalla i väg till närmaste sjukhus. På klingande norska talar jag om varför jag kommer på besök och blir ombedd att lämna ett urinprov. Det var mitt på kalla vintern och jag klev in på en handikapptoalett som ju är extra lång om man säger.

Av med ytterjacka, halsduk, mössa, vantar, lite tröjor. Där får det väl räcka tycker jag. Nu är det dags att läsa instruktionerna hur man går till väga när man lämnar urinprov. För att underlätta för mig själv tar drar jag ner långbyxor och trosor till anklarna. Då börjar jag läsa instruktionerna.

Börja med att tvätta händerna i tväl (Begynn med å vaske hendene i såpe) Inga problem.
Börja med att kasta vatten i toaletten. (Ska ja??.Toaletten är väldigt långt från handfatet jag står vid. Jag fattar ingenting. Skall jag kasta vatten i toaletten, varför då? Men jag gör väl det, men det är ju lite svårt med byxor vid anklarna så blir det små steg fram till toaletten, tillbaka till tvättstället.  Jag har format händer som kupor fulla med vatten.  Hur många gånger skall jag kasta vatten? Det står inte på instruktionerna. Jag kastar väl några gånger till, bättre för mycket än för lite. De kanske spar på städpersonal tänker jag. Jag vet ju inte hur det fungerar i detta land. Nu struntar jag i detta. Jag kissar full mugg och ställer in den i det lille fönstret där jag såg någon sköterska följa mig med blicken fram och tillbaka från toaletten till tvättstället för ett tag sedan.

När maken kommer hem på eftermiddagen vill jag naturligtvis berätta för honom hur knasigt jag tyckte det var att jag skulle städa toaletten men precis när jag berättar förstår jag vad att kasta vatten betyder, på norska heter det att "late vann", glasklart eller hur.

Eftersom jag själv jobbar inom sjukvården har jag satt mig den på att på våra instruktioner skall det stå KISSA och inget annat. God natt, nu står tandborstning och vattenkastning på programmet. ;)

Kommentarer
Postat av: Bokmalen

Hi,hi, blir full i skratt för jag antar att det måste ha blivit många missförstånd innan du kom på skillnaden på språken!!?? Själv blev jag missförstådd många gånger i USA när jag kom med "vår brittisklärda" engelska... Det är många ord som betyder helt olika! Hoppas du får sova gott! Kramen, Maria

2009-01-12 @ 22:41:42
URL: http://bokmalensvardag.blogg.se/
Postat av: Charlotte

Haha, förstår dej med alla knepiga svenska ord...som tex betydelsen av kön...vilka olika betydelser det har genom hur man uttalar det...

Onekligen så kommer en liten historia upp i huvudet...mina föräldrar kommer från Österrike, de fick ju inte nån svensk undervisning på den tiden, så de lärde sej svenska genom att läsa Kalle Anka!!Min mor skulle iaf försöka förklara för ett religiöst par att hon skulle "knövla" ihop ett papper (av nån anledning) flera ggr och de fatta ju ingenting. Till slut sa hon med hög röst i kyrkan: Ni veta: "KNULLA" ihop!!!

Hon fick nog inte följa med dom nåt mer kan jag tänka fnissKasta inte så mycket vatten nu ;-)

Ha det gott!

Kramar!

2009-01-12 @ 22:55:38
URL: http://zaphira-mittliv.blogspot.com
Postat av: Kristina Birkesten

Hi, hi! Kan se dig stå och kasta vatten i toaletten.. för att städa, fniss!Det är inte lätt med språk... skulle till Danmark på kurs och hade en lista vad jag skulle ha med mig. Där stod "pudebetäcker"??? Innan jag fattade att det var örngott till kudden..Tack för att du bjuder så öppet och härligt på dig själv!

Varma kramar!

2009-01-12 @ 23:29:28
URL: http://kristinasryggdagbok.blogg.se/
Postat av: Melissa

Ha ha ha!!!Kan verkligen se dig stå där -ha ha ha!Du är ju så underbar som bjuder på dig själv så! Kan inte sluta skratta -ha ha ha!Tack för det inlägget!

2009-01-14 @ 20:40:18
URL: http://mammamelissa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0